Praktische informatie

Binnen Revalidatiecentrum Eemsdelta worden buiten de therapieën om geen extra activiteiten georganiseerd.

Naast de hoofdingang van Revalidatiecentrum Eemsdelta hangt een AED.

Uw familie of naaste kan een gesprek aanvragen met één van onze medisch behandelaren via de zorgmedewerker.

Afval wordt dagelijks uit uw kamer verwijderd en gescheiden ingezameld. Revalidatiecentrum Eemsdelta doet mee aan de Green Deal voor duurzaamheid.

Alcohol, drugs en revalideren gaan niet samen. Gebruik van alcohol en drugs is daarom niet toegestaan. Softdrugs zijn enkel toegestaan met medisch voorschrift.

Heeft u een verzorgende nodig, dan kunt u gebruikmaken van de alarmknop bij uw bed waarmee de verzorging wordt opgeroepen. De verzorging doet haar uiterste best uw oproep zo snel mogelijk te beantwoorden.

Zorg goed voor de spullen die u heeft gekregen, zoals de alarmknop of een rolstoel. Als er iets kapot is, meld het meteen aan het zorgpersoneel. U mag geen aanpassingen of reparaties laten doen door anderen.

Binnen Revalidatiecentrum Eemsdelta vinden we privacy belangrijk. U mag geen foto’s of video’s maken van andere revalidanten, bezoekers, medewerkers of vrijwilligers zonder toestemming.

Als u een geluidsopname wilt maken van een gesprek met een medewerker voor privégebruik, laat ons dat dan van tevoren weten. U mag geen geluidsopnamen van gesprekken met onze medewerkers openbaar maken zonder toestemming.

Tijdens uw revalidatie wordt u behandeld door onze eigen arts, de specialist ouderengeneeskunde of de verpleegkundig specialist. U kunt ook te maken krijgen met de ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, diëtist, bewegingstherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker of de geestelijk verzorger.

De behandelruimte van de behandelaren vindt u in de behandelgang links van de hoofdingang. Volg de borden aan het plafond om uw route te vinden.

U kunt gebruik maken van uw eigen mobiele telefoon.

Revalidatiecentrum is bereikbaar via het algemene nummer:

  • T 0596 686 686 van 09.00 – 16.30
  • T 06 55 00 44 35 na 16.30 en in het weekend

Afdelingen zijn bereikbaar via:

  • ’t Wad: 06 55 00 44 49
  • Eems: 06 55 00 44 52
  • Dollard: 06 52 52 10 41

Bezoekers zijn van harte welkom. Het is vaak fijn, maar het kan ook erg vermoeiend zijn voor uzelf en voor andere revalidanten. Het wordt soms te druk op de kamer of de afdeling en soms merken we dat het belemmerend werkt bij de behandeling. Daarom werken we met bezoekregels en -tijden

  • Bezoektijden zijn vanaf 10.30 tot 20.30, zeven dagen per week.
  • Bezoek tussen 10:30 en 15:30 kan uitsluitend op de eigen kamer of het buiten op het terras ontvangen worden. Vanaf 15:30 tot 20:30 kan ook gebruik gemaakt worden van de centrale hal.

Wanneer er therapie of een zorgmoment gepland staat en op dat moment bezoek langs komt wordt het bezoek geacht even te wachten zodat de therapie of het zorgmoment door kan gaan.

Tijdens eten- en rusttijden is het prettig dat er geen bezoek aanwezig is op de afdeling. U kunt dan wel uw bezoek in de hal bij de hoofdingang of op het buitenterras ontvangen. Voor bezoek is er koffie en thee beschikbaar in de koffiehoek.

Wenselijke uitzonderingen op de bezoektijden zijn altijd op basis van het behandelplan bespreekbaar met de zorgmedewerker.

In de hal staat een kast staat met boeken die u kunt pakken. Graag deze weer terug zetten.

Onze locatie wordt zorgvuldig gecontroleerd op brandveiligheid. Op alle afdelingen zijn brandblussers, blusdekens, brandslanghaspels aanwezig. In alle kamers en in veel andere ruimtes zijn aan het plafond rook- of brandmelders geplaatst. Bij rook of hitte wordt automatisch de brandmeldcentrale geactiveerd.

In geval van brand of andere calamiteiten moeten u en uw bezoek de aanwijzingen van de medewerkers  opvolgen.

Met het Cliëntportaal heeft u 24 uur per dag toegang tot het online cliëntendossier met daarin inzicht in het behandelplan en de rapportage. Het is een beveiligde website. U kunt zelfstandig zorggegevens inzien op elk gewenst moment van de dag. Zo krijgt u een goed inzicht in alles wat de zorgmedewerkers en behandelaren schrijven.

U krijgt toegang tot het cliëntportaal na ondertekening van het ‘toestemmingsformulier cliënt intramuraal’. U vindt hier ook de gebruiksvoorwaarden en handleiding.

De cliëntenraad van revalidatiecentrum Eemsdelta komt op voor de belangen van alle revalidanten. Leden praten regelmatig met revalidanten, medewerkers en vrijwilligers over hun ervaringen. Als u belangstelling heeft om lid te worden van de cliëntenraad, dan brengen wij u graag met hen in contact.

Na uw revalidatie vragen we u mee te doen aan een tevredenheidsonderzoek. Dit helpt ons om de zorg te verbeteren. Deelname is vrijwillig en anoniem.

U kunt in het weekend een dagje uit als uw gezondheid dit toelaat. Meld dit van tevoren zodat we het eten en de medicijnen kunnen regelen.

Voordat uw revalidatietraject is afgerond, kijken we of u weer naar uw oude woonsituatie teruggaat of naar een andere woonomgeving. Eventueel kunnen we u helpen met het aanvragen van een indicatie voor aanvullende (thuis) zorg. De zorgmedewerker maakt afspraken met u en uw naasten over de zorg- beëindiging, stemt praktische en administratieve zaken af en regelt de (medische) overdracht.

U kunt als revalidant altijd eenzijdig besluiten de zorg- en/of dienstverlening te stoppen, rekening houdend met de opzegtermijn die vooraf is afgesproken.

Het kan ook voorkomen dat revalidatiecentrum Eemsdelta de zorgverlening wil stopzetten. Wij gaan hierover altijd in overleg met het zorgkantoor en/of uw zorgverzekeraar.

Wij kunnen de zorg alleen beëindigen als:

  • Wij de zorg passend bij een nieuw indicatiebeleid niet mogen of kunnen verlenen
  • Er sprake is van ‘gewichtige redenen’ waarom besloten wordt het verlenen van zorg eenzijdig te stoppen.

Uw eigen elektrische apparaten dienen in goede staat te verkeren en te voldoen aan de gestelde veiligheidseisen.

De gegevens van alle revalidanten worden opgeslagen in het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Onderdeel van het ECD is het behandelplan. Hierin zijn alle afspraken vastgelegd over de zorg die u ontvangt, passend bij de indicatie. In het behandelplan staan de aandachtspunten, doelen en activiteiten passend bij uw wensen en behoeften. De medewerkers rapporteren regelmatig over het verloop van uw behandeling.

U krijgt drie maaltijden per dag. Koffie, thee en fris en fruit zijn op de afdeling vrij beschikbaar. Alle maaltijden worden in de huiskamer geserveerd. In overleg kunnen maaltijden op eigen kamer genuttigd worden. Voor eigen producten kunt u gebruik maken van de grote koelkast op de afdeling.

Medisch noodzakelijke dieetproducten die uw zorgverzekeraar niet vergoedt, zoals vloeibare (sonde)voeding betaalt Revalidatiecentrum Eemsdelta.

De maaltijden worden geserveerd in de verblijfsruimte van de afdeling Heeft u hulp nodig, bijvoorbeeld bij slikklachten, dan wordt u daarbij ondersteund.

Voordat het multidisciplinair overleg (MDO) plaatsvindt neemt de zorgmedewerker het behandelplan met u door, inventariseert u samen eventuele knelpunten en zaken die nodig zijn om het revalidatieproces te bevorderen. De zorgmedewerker neemt deze punten mee naar het overleg en is uw vertegenwoordiger tijdens het MDO. Daar evalueren ze de verleende zorg en behandeling, stemmen ze verdere zorgverlening en behandeling af en worden er afspraken gemaakt. Na het MDO bespreekt de zorgmedewerker met u de resultaten van het MDO en eventuele nieuwe afspraken.

Uw opname in het revalidatiecentrum wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Revalidatiecentrum  beschikt over een één hoofdingang  De hoofdingang is toegankelijk tot 17.00 uur, daarna kunt u aanbellen. Het kan dan even duren voordat een medewerker bij de deur is. U kunt ook bellen met het nummer dat boven de bel staat.

Huisdieren mogen in overleg op bezoek komen.

Uw behandelaar informeert u over benodigde hulpmiddelen, zoals rolstoelen. Wij regelen algemene hulpmiddelen, op maat gemaakte hulpmiddelen kunnen kosten met zich meebrengen.

Revalidatiecentrum Eemsdelta is wettelijk verplicht uw identiteit te controleren. Daarom vragen wij u om op de dag van opname uw geldige identiteitsbewijs ter legitimatie te tonen aan de medewerker die de opname doet.

Gasten Wifi is aanwezig in het gebouw. Het is een open netwerk met de naam ‘Gast’. U heeft geen code nodig. U bent zelf verantwoordelijk voor een veilig gebruik van de apps op uw toestel.

Iedere kamer is ingericht met een bed, nachtkastje, linnenkast, gordijnen, vitrage en airco. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende bewegingsruimte is, ook voor een rollator of rolstoel, zodat de medewerkers goed kunnen zorgen, ondersteunen en schoonmaken.

Het kan gebeuren dat er redenen zijn waarom u tijdens uw opname  binnen het revalidatiecentrum naar een andere kamer moet verhuizen.

U kunt gebruik maken van uw eigen kapper. Mocht uw kapper geen huisbezoek doen, dan hebben wij twee kappers die op locatie komen. In de centrale hal vindt u een folder met contactgegevens. De kosten zijn voor eigen rekening.

U kunt uw abonnement op een krant tijdelijk omzetten naar het adres van het revalidatiecentrum.

Wij doen ons uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kunnen er situaties ontstaan waar u niet tevreden over bent. Bespreek klachten eerst met de betrokken medewerker of leidinggevende. Komt u er niet uit dan kan de klachtenfunctionaris helpen. Meer informatie hierover vindt u op onze website.

U dient zelf zorg te (laten) dragen voor het wassen van uw kleding.

U als revalidant kunt gebruik maken van de koelkast die op de afdeling in de gang staat.

Etenswaren wel voorzien van naam+datum. De koekast wordt dagelijks gecontroleerd door onze servicemedewerker, spullen over de datum worden weggegooid.

U hoeft geen eigen linnengoed mee te nemen. U kunt gebruik maken van het bed-, bad- en keukentextiel van revalidatiecentrum Eemsdelta. Indien u wel voor eigen linnengoed kiest, is dat geheel voor eigen risico en dient u zelf voor verschoning te zorgen.

Met medicatie moet zorgvuldig worden omgegaan. Om verwarring en fouten te voorkomen verzoeken wij u geen medicatie van thuis te gebruiken, tenzij u dat met uw behandelend arts besproken heeft!

De dichtstbijzijnde bushalte,  is 5 minuten lopen, en stopt voor de naastgelegen locatie Vliethoven. Deze rijdt twee maal per uur. Voor actuele reistijden adviseren we u om te kijken op www.9292.nl.

In principe gaan we ervan uit dat u alles wat u zelf kan doen ook zelf doet, eventueel onder begeleiding. Op deze manier kan u in oefensituaties handelingen (aan)leren die u in uw eigen woonsituatie ook zelfstandig zal moeten doen. We kunnen dan eventuele problemen signaleren en samen met u oplossingen bedenken en uitproberen (eventueel met gebruik van hulpmiddelen).

Op de afdeling zijn meerdere oefenplekken waar u kunt werken aan uw herstel op advies van de behandelaren.

Parkeren is mogelijk op de openbare parkeerplaatsen rond de locatie. U kunt in- en uitstappen voor de ingang.

De betrokkenheid van uw familie en vrienden is van grote waarde. Zij zijn voor u vertrouwd en weten wat u prettig vindt. Zij worden daar waar kan en met uw toestemming actief betrokken bij uw revalidatie.

U kunt gebruik maken van een eigen pedicure of van de pedicure van de organisatie.  Mocht uw pedicure geen huisbezoek doen, dan kennen wij pedicures die op locatie komen. In de centrale hal vindt u een folder met contactgegevens. De kosten zijn voor eigen rekening.

Er is op het terrein van revalidatiecentrum Eemsdelta geen brievenbus voor het versturen van post. U kunt wel post ontvangen.

Om goede zorg te kunnen bieden hebben wij persoonsgegevens van u nodig. Daarbij kunt u denken aan adresgegevens en informatie over lichamelijke klachten, ziektebeelden of medicijnen. Deze gegevens leggen wij niet alleen vast, wij communiceren ook hierover met u en direct betrokkenen. Direct betrokkenen

zijn bijvoorbeeld uw naasten, huisarts, verzekeraar of andere instanties. Deze communicatie vindt alleen plaats als u toestemming geeft of als we dat wettelijk verplicht zijn. Wij vinden het belangrijk om op een veilige en correcte manier met uw gegevens om te gaan. In de privacyverklaring op onze website , leest u meer over privacy van uw persoonsgegevens en wat wij doen om uw privacy te beschermen.

Met de verpleegkundig specialist/ specialist ouderengeneeskunde maakt u afspraken over het wel of niet reanimeren bij een hart- of ademstilstand.

Samen met de verpleegkundig specialist/ specialist ouderen­ geneeskunde stelt u uw revalidatieplan vast. Dit gebeurt in het MDO (mulitidisciplinair overleg), in dit plan spreekt u af welke doelen u wilt halen en welke therapie daarvoor nodig is. Dit wordt regelmatig met u geëvalueerd en bijgesteld.

Roken is niet toegestaan. We gedogen roken op de aangewezen plek op het buitenterras. De zorgmedewerkers zullen u hier niet in begeleiden.

Als het nodig is krijgt u tijdelijk een rolstoel in bruikleen. Als aan het einde van de revalidatie blijkt dat u permanent een rolstoel nodig heeft, dan moet u deze aanvragen. Afhankelijk van uw woonsituatie kunt u dit aanvragen bij de gemeente of de wooninstelling.

De geleende rolstoel blijft in het revalidatiecentrum. In afwachting van een eigen rolstoel, kunt u een rolstoel regelen via kortdurende uitleen, bijvoorbeeld via Medipoint of de Vegro. U kunt er ook voor kiezen om de, tijdens de revalidatie gebruikte rolstoel van Harting Bank, te huren. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn voor uzelf. De ergotherapeut kan u hierover desgewenst informeren

U bent zelf verantwoordelijk om binnen de mogelijkheden die u hebt, uw kamer netjes te houden. De zorgmedewerker zorgt ervoor dat uw kamer schoongehouden wordt.

Wij raden u aan uw kamer af te sluiten.

Revalidatiecentrum Eemsdelta geeft jonge mensen graag een kans om op professionele wijze een vak te leren. Binnen de revalidatieafdelingen treft u leerlingen die worden begeleid door onze werkbegeleiders en leercoach.

Uw bent zelf verantwoordelijk voor uw tandartszorg en afspraken met de tandarts. Mocht u fysiek niet naar de eigen tandarts kunnen, dan kunt u gebruik maken van Fresh Unieke Mondzorg (FUM). De kosten daarvan zijn voor eigen rekening.

Elke kamer is standaard voorzien van TV. Er is geen telefoonaansluiting.

Onze buren, locatie Vliethoven beschikt over een prachtig aan­ gelegde tuin waar u heerlijk kunt wandelen en genieten van de natuur.

  • Het revalidatiecentrum is gehuisvest in een tijdelijk onderkomen.
  • Met mooi weer kunt u buiten op het terras zitten.
  • Op de afdeling is een huiskamer en deze is ook te gebruiken bij groepstherapie.
  • X-wall: De X-Wall is een interactieve muur om brein en lichaam te trainen.

Als u ontslagdatum bekend is, zal een vrijwilliger in gesprek met u gaan over uw ervaringen. Met uw ervaringen kunnen wij de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening blijven verbeteren. Wacht u echter niet met het melden van zaken die direct opgelost moeten worden, deze kunt u doorgeven aan de verzorging.

Voor alle cliënten geldt dat het met het oog op de algemene veiligheid niet is toegestaan:

  • Licht ontvlambare stoffen in de kamer te hebben;
  • Kaarsen te branden in de kamer;
  • Ondeugdelijke elektrische apparaten en snoeren te gebruiken;
  • Het (uit)lenen van geld en/of voorwerpen, van en aan medewerkers, is niet toegestaan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw waardevolle spullen.

Uw verblijfsduur hangt af van uw revalidatiedoelen. Na afloop gaat u terug naar uw eigen woonomgeving. U kunt niet op de revalidatieafdeling blijven als u op de wachtlijst staat voor een andere woonomgeving.

In verblijfsruimte op de afdeling bent u van harte welkom. Uitsluitend voor revalidanten is er de hele dag koffie en thee beschikbaar. Hier maakt u gebruik van de maaltijden, een spelletje doen.

Op diverse plekken zijn vrijwilligers actief in ons revalidatiecentrum. Daar zijn we heel blij mee!

In het Revalidatiecentrum Eemsdelta gaan we ervan uit dat uzelf zorgt voor het wassen van uw kleding. De afdeling heeft hier geen voorzieningen voor. Tegen vergoeding is er een externe was service beschikbaar.

Onze organisatie heeft een collectieve aansprakelijkheidsverzekering­ voor alle cliënten en medewerkers afgesloten. Per gebeurtenis is er sprake van een eigen risico.

Via wifi kunt u gratis gebruik maken van internet op uw eigen laptop, tablet of telefoon.

Als u een vervolgafspraak heeft in het ziekenhuis of elders, dan geeft u de uitnodigingsbrief door aan de zorgmedewerkers. Tevens vragen wij uw naasten om u te begeleiden met het vervoer naar en in het ziekenhuis. Eventueel ambulancevervoer wordt door ons geregeld. Brieven die u krijgt van de specialist voor uw huisarts zijn gedurende uw verblijf hier bestemd voor de medisch behandelaar. Deze vervangt immers tijdelijk uw huisarts (dit voorkomt tijdverlies).

Als een ziekenhuisopname nodig is, dan heeft u eerst overleg met uw medisch behandelaar. Deze regelt de opname in het ziekenhuis en indien nodig een ambulance. Verdere ondersteuning verzorgt uw zorgmedewerker. Hij of zij overlegt bijvoorbeeld wat u mee wilt nemen en zorgt dat het behandelplan, de medicatie en verwijsbrief van de arts meegaan. Duurt de ziekenhuisopname langer dan drie dagen, dan zult u worden uitgeschreven bij revalidatiecentrum Eemsdelta. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk om uw persoonlijke bezittingen op te halen.

Deel uw ervaringen op Zorgkaart Nederland. Dit helpt ons en zorgverzekeraars om de zorg te verbeteren. Meer informatie vindt u in de flyer van Zorgkaart Nederland. U kunt onderstaande QR-code ook gebruiken om op de site van Zorgkaart Nederland te komen:

Bij opname ontvangt u de zorgverleningsovereenkomst. Deze wordt ondertekend door de revalidant in tweevoud. Hierin staan de wederzijdse­ rechten en plichten beschreven. Alleen met een ondertekende zorgverleningsovereenkomst kan zorg en behandeling worden geboden.